Många moderna kampsporter har influerats från den kinesiska Kung Fun och den traditionella japanska Karaten. I huvudsak går träningen ut på att förbereda kroppen och sinnet så att de blir användbara i en självförsvarssituation. Hårda tekniker (Go), slutna händer och linjära rörelser, blandas med mjuka rörelser (Ju), cirkulära och öppna tekniker.
Goju Ryu tränar hela kroppen med fokus på att hitta en balans mellan styrka, explosivitet och uthållighet. Övningarna förbättrar koordination och balans samt tränar upp kroppens muskelminne. Den fysiska träningen bidrar till ett ökat välbefinnande samtidigt som utövarens tekniska kapacitet och mentala insikt med tiden ökar, detta stärker självkänslan och självförtroendet.
Av tradition baseras träningen på Kata (form), Kihon (grund) och Kumite (parövningar). Som en av få stilarter har Goju Ryu speciella styrketräningsredskap som stärker leder och viktiga muskler. Även om vissa delar i träningen är traditionell innehåller den också till stor del moderna träningsmetoder. Kumite och sparring är noga reglerat. Till en början tillämpas främst situationsövningar. Gradvis ökar denna del i träningen allt efter elevens kunnande och omdöme ökar.
Andningen är en central del och flera andningsövningar tränas, bland annat andningskator, en förutbestämd form av rörelse och andning. Filosofin bakom detta är bland annat att om du kontrollerar din andning så kontrollerar du även ditt agerande.
För en person som tränar Goju Ryu är målsättningen att kunna utföra effektiva tekniker i stående situationer, nertagningar och kast samt kamp på marken där den röda tråden är självförsvar. Moment av modern kampsport som thaiboxning, boxning, Krav Maga, MMA och judo integreras och blandas in i träningen. Dock styrs alltid utpräglade idrottsstilars tekniker av reglerna inom varje stil. Detta skiljer till viss del Goju Ryu Karate och andra självförsvarsstilar där man frångår de idrottsliga reglerna, även om man såklart måste kunna ta ansvar för sitt agerande.
Inom Goju Ryu är det viktigt att den fysiska och mentala utvecklingen går hand i hand. Med ett ökat kunnande inom självförsvar och dess tekniker krävs ett ökat ansvar och ödmjukhet. Etik och moral är viktiga ledord i träningen. Filosofin är att i möjligaste mån inte behöva bruka fysiskt våld, oavsett situation.